TelenorBanka
TelenorBanka
NAZAD Stanovnistvo / Ponuda / Kreditna-kartica / Sumnjate-da-vas-partner-ima-troskofobiju

Sumnjate da vaš partner ima troškofobiju?

 

Da li često imate utisak da je vašem partneru nelagodno da obavi i najjednostavniju svakodnevnu kupovinu, i da ga prati strah da će kupiti nešto što mu uopšte nije potrebno? Kao na primer još jedan identičan par cipela? 

Ukoliko vam je ova situacija poznata, moguće je da vaš partner pati od klasične troškofobije – straha od nekontrolisane upotrebe kreditnih kartica. Ova fobija se manifestuje kroz strah od impulsivne kupovine i preteranog zaduživanja.

Dijagnoza

Kako biste pomogli partneru, neophodno je prvo utvrditi koliko je troškofobija uzela maha. Ako vaš partner često menja raspoloženja ili se setno zagleda u daljinu nekoliko puta dnevno, proverite stanje na platnim karticama. Vaš partner od prošlog meseca nije ni jednom koristio kreditnu karticu. Ako vam se poveri  da za rođendan najboljoj drugarici želi da pokloni šoljicu sa natpisom, ali radije pohađa onlajn kurs grnčarstva nego da ode u kupovinu – vreme je za “intervenciju”!

Pravilna edukacija

Upoznajte svog partnera sa mobilnom bankarskom aplikacijom. Predstavite mu mesečni pregled transakcija i opcije limita na potrošnju. Potrebno je da vaš partner nauči:

  • Da samostalno postavlja limite pre svake kupovine
  • Da samostalno odredi visinu limita. 

Dubinskom analizom mesečnih računa u aplikaciji, pomozite partneru da shvati da nema razloga za strah od preteranog zaduživanja,kao i da je kontrola limita u njegovim rukama.  Najvažnije je svemu pristupiti sa mnogo strpljenja i razumevanja. Kako su simptomi ove fobije vrlo nepredvidivi, može se dogoditi da partner “popusti” i da se čak ni za rođendan ne počasti mini kupovinom u knjižari, iz straha da će usput da kupi kompletnu ediciju ruskih klasika, u dve boje. 

Ukoliko zajedno savladate ove veštine, neće više biti u strahu neprospavanih noći  ili zaobilažnja  velikih tržnih centara, jer će vaš partner moći slobodno da uživa u svakoj kupovini.  
 
 

OSTALI ČLANCI

Kako pobediti onlajnofobiju?

3 simptoma klasične šalterofobije i kako je izlečiti