TelenorBanka
TelenorBanka
NAZAD Stanovnistvo / Ponuda / Stednja-po-videnju / Sta-utice-na-dinarsku-stednju-i-kako-se-snaci-sa-brojkama

Šta utiče na dinarsku štednju i kako se snaći sa brojkama?

Štednja, računi, tekući, dohodak? Zavrti vam se u glavi od ovih reči?

 
Ovo ne mora da bude vaša stvarnost, jer razumeti brojke i termine zaista nije toliko komplikovano. Ako ste odlučili da štedite novac u dinarima ili evrima, svakako će vam u budućim odlukama pomoći da znate šta može povoljno, a šta nepovoljno uticati na vašu štednju.

Sigurno ste čuli za kurs valuta, kusnu listu i kurs dinara i evra?  
Kurs je jednostavno rečeno, odnos dve valute. On se prikazuje u kursnoj listi, koju imate u svakoj banci i menjačnici, u sledećem obliku (na primer za evro, ako je na taj dan 1 evro vredeo 120 dinara): 1 EUR = 120 RSD. Kursna lista pokazuje sve valute koje možete razmeniti u dinare i menja se svakog dana. 

Sa dinarskom štednjom po viđenju, novac vam je uvek dostupan, pa kurs ne utiče mnogo na iznos isplate. Uz Internet ili mobilnu aplikaciju u svakom trenutku možete proveriti koji je odnos dinara i evra, pa u skladu sa tim odmah znati kako to utiče na vašu štednju. I uvek možete sami prebaciti novac sa dinarske štednje po viđenju na tekući račun, podići novac na bankomatu, izvršiti neko plaćanje, ili prebaciti novac u valutu koja vam se čini kao sigurnija opcija u tom trenutku. 

Na dinarsku štednju može uticati i izvor vaših prihoda. Ukoliko novac primate u lokalnoj valuti, to je razlog više i da štedite u dinarima - jer vam je i zarada i štednja u dinarima, i ne gubite novac u prebacivanju u drugu valutu.

 

Korisno je pratiti dešavanja u dnevnim vestima ili na ekonomskim portalima. Ovi podaci mogu biti dobar pokazatelj trenutne vrednosti dinara i kako će se ona razvijati. Na sajtu Narodne banke Srbije možete uvek videti poslednje informacije u vezi sa kursom i potrošačkim cenama.

 
Inflacija je u našoj zemlji vrlo omražena reč, ali u realnosti nešto što se viđa i u vrlo dobro razvijenim zemljama, i deo je stvarnosti svake države. Ono što utiče na inflaciju u jednoj zemlji jeste indeks potrošačkih cena, koji je u stvari pokazatelj koliko se menjaju cene proizvoda u jednoj državi. Ali ako imate svoju štednju na dohvat ruke, ne morate ići lično u banku, već možete da je prebacite sami na tekući račun kad pomislite da je to pametno, i da vam novac bude odmah dostupan - onda ni inflacija nije tolika pretnja.

Prateći ove parametre možete se lako snaći u kriznim situacijama.